Dieta przy dnie moczanowej. Czy można jeść kiszonki?

Dna moczanowa to choroba metaboliczna. Jednym z elementów terapii jest stosowanie odpowiedniej diety. Na liście produktów zakazanych znajdują się te zawierające duże ilości puryn. Czy są wśród nich ogórki kiszone? Sprawdzamy!

Dna moczanowa, nazywana inaczej podagrą, to stan zapalny rozwijający się w wyniku podwyższonego stężenia kwasu moczowego we krwi. Choć choroba ma podłoże genetyczne, uważa się, że przyczyną nieprawidłowości mogą być błędy żywieniowe, a szczególnie spożywanie pokarmów bogatych w puryny, nadużywanie alkoholu. Głównym objawem są dolegliwości bólowe w obrębie stawów pojawiające się w postaci napadów (najczęściej w nocy). W leczeniu dny bardzo duże znaczenie ma właściwie skomponowana dieta.

Dna moczanowa – produkty zakazane w diecie

W leczeniu dny moczanowej stosowana jest dieta ubogopurynowa. Chory musi ograniczyć spożywanie produktów zawierających związki purynowe, z których powstaje kwas moczowy. Celem wyeliminowania ich z menu jest obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi w sposób naturalny. Jednocześnie specjaliści zalecają zwiększenie ilości węglowodanów w diecie, ponieważ to właśnie one pomagają usuwać z organizmu moczany. W codziennym menu osoby chorej na podagrę należy ograniczyć ilość tłuszczów i tłustych produktów. W okresie napadów zaleca się całkowite zrezygnowanie z mięsa. 

Co znalazło się na liście produktów zakazanych przy dnie moczanowej? To przede wszystkim:

  • tłuste mięsa oraz wyroby mięsne (wędliny, kiełbasy, konserwy);
  • wywary gotowane na kościach;
  • podroby;
  • zwierzęce tłuszcze (smalec, boczek);
  • niektóre tłuste ryby;
  • tłusty nabiał;
  • grzyby;
  • suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica);
  • rabarbar i szpinak;
  • kakao;
  • czekolada;
  • mocna kawa, herbata;
  • alkohol (zwłaszcza piwo);
  • ostre przyprawy.

W diecie dla osób chorych na dnę moczanową ważny jest nie tylko właściwy dobór produktów, ale również technika przygotowywania posiłków. Najlepiej zrezygnować ze smażenia, zastępując je gotowaniem, duszeniem i pieczeniem.

Zobacz też:  Ocet jabłkowy – poznaj jego wyjątkowe właściwości

Dna moczanowa – co można jeść?

Chorzy na dnę moczanową powinni pamiętać o konieczności przyjmowania większej ilości płynów. Zaleca się wypijanie 3 litrów wody na dobę. Pomaga to zapobiegać zagęszczaniu moczu i krystalizacji soli kwasu moczowego. Podstawą diety są produkty zawierające niewielkie ilości związków purynowych lub całkowicie ich pozbawione. Codzienne posiłki należy komponować z poniższych, dozwolonych produktów:

  • chudego nabiału;
  • chudych ryb;
  • warzyw i owoców;
  • produktów zbożowych;
  • dżemów.

Chorzy mogą sięgać po warzywne i owocowe soki, ziołowe i owocowe herbaty, kawę zbożową. Przy dnie moczanowej okazjonalnie można spożywać chude, gotowane mięso (najlepiej nie więcej niż 50 g na dobę). Czy można sięgać po kiszonki? Czy ogórki kiszone przy dnie moczanowej są dozwolone? Nie są to produkty zakazane z uwagi na dużą zawartość puryn, jednak spożywający je muszą zachować umiar.

Ogórki kiszone przy dnie moczanowej – czy można jeść?

Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają sporo witamin z grupy B, są cennym źródłem witaminy A, E, C, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Wpływają korzystnie na metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów, węglowodanów. Nie zawierają też sporych ilości związków purynowych, dlatego nie powinny być przeciwwskazane w diecie osób chorych na podagrę. Miłośnicy ogórków kiszonych muszą jednak uważać, ponieważ kiszonki zawierają duże ilości soli, której spożywanie nie jest wskazane w przypadku dny moczanowej.

Nadmiar sodu sprzyja koncentracji kwasu moczowego, dlatego sól musi być stosowana z rozwagą. Kiszone ogórki nie są zakazane, jednak ich ilość w diecie powinna zostać ograniczona. Alternatywą jest samodzielne przygotowywanie kiszonek, które umożliwia kontrolowanie ilości stosowanej soli. 

Dna moczanowa to bolesna i utrudniająca funkcjonowanie choroba, w której leczeniu niezwykle ważne zadanie spełnia dieta. Przy jej komponowaniu warto korzystać ze wsparcia dietetyka, pamiętając o liście produktów zakazanych i dozwolonych. Ogórki kiszone znajdują się na styku obu tych wykazów – można je jeść, ale z umiarem.

Zobacz też:  Jak liczyć kalorie, by nie zwariować?

Tekst promocyjny



Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2023

Dodaj komentarz