Czy cebula jest zdrowa? Co warto wiedzieć o kuchennym wyciskaczu łez?

Cebulę kojarzymy przede wszystkim z bardzo ostrego i charakterystycznego smaku oraz faktu, że w czasie krojenia dosłownie doprowadza ona do łez! Co warto wiedzieć o tym warzywie? Czy cebula jest zdrowa?

Czy cebula jest zdrowa? Na to pytanie najlepiej odpowiedzieliby żeglarze sprzed kilkuset lat, dla których to właśnie cebula stała się łatwo dostępnym źródłem witaminy C. Odkrycie dobroczynnego wpływu niektórych owoców i warzyw na organizm zażegnało plagę destrukcyjnego szkorbutu. Dziś brak witaminy C raczej nam nie grozi, zatem dlaczego warto włączyć cebulę do codziennej diety?

Czym jest cebula?

Cebula należy do rodziny Allium, do której zaliczają się także czosnek, pory i szczypiorek. Pochodzi z Azji i jest uprawiana od ponad 4000 lat. Cebula jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także manganu i chromu. Zawiera również kwercetynę, rodzaj flawonoidu, którego działanie jest powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi.

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia cebuli

Czy cebula jest zdrowa? Istnieje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych z cebulą. Należą do nich:

  1. Zmniejszone ryzyko chorób serca: Wykazano, że kwercetyna obniża poziom cholesterolu LDL (złego) i ciśnienie krwi – oba te czynniki są czynnikami ryzyka chorób serca.
  2. Poprawa odporności: cebula zawiera związki zawierające siarkę, które, jak wykazano, zwiększają odporność.
  3. Zapobieganie nowotworom: niektóre badania wykazały, że cebula może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka, w tym rakiem żołądka i jelita grubego.
  4. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę: jedno z badań wykazało, że osoby, które jadły najwięcej cebuli, miały znacznie niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
  5. Lepsze zdrowie kości: cebula jest dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu (białka, które pomaga utrzymać mocne kości).
Zobacz też:  Czy wołowina jest zdrowa? Przedstawiamy garść podstawowych informacji

Cebula – wartości odżywcze

Cebula jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także manganu i chromu. Zawiera również kwercetynę, rodzaj flawonoidu, który ma wiele zalet dla zdrowia.

Ile kalorii jest w cebuli? Jedna średnia cebula zawiera około 44 kalorii.

Czy cebula jest dobra dla skóry?

Cebula jest dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu – białka, które pomaga utrzymać zdrową skórę bez zmarszczek. Ponadto związki siarki zawarte w cebuli mogą pomóc w zapobieganiu powstawania trądziku.

Cebula – rola w diecie redukcyjnej

Nie ma bezpośrednich dowodów na to, że cebula pomaga w utracie wagi. Jest ona jednak niskokaloryczna i zawiera błonnik pokarmowy, co może sprzyjać utracie wagi, ponieważ pomaga czuć się sytym i zapobiega przejadaniu się.

Lepsza cebula surowa czy gotowana?

Surowa cebula zawiera więcej składników odżywczych niż gotowana, ale u niektórych osób może powodować zgagę i niestrawność. Jeśli masz problemy z trawieniem surowej cebuli, spróbuj ją ugotować, aby ułatwić sobie pracę żołądka.

Skutki uboczne spożywania cebuli

Spożywanie dużych ilości cebuli może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym wzdęcia, wzdęcia i zgagę. Ponadto niektórzy mogą być uczuleni na cebulę. Jeśli po spożyciu cebuli wystąpią jakiekolwiek negatywne skutki uboczne, należy zaprzestać jej stosowania i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem.

Czy cebula jest zdrowa? Tak! Ma wiele cennych składników odżywczych i jest jednym z lepszych źródeł witaminy C. Pamiętaj jednak, że najpopularniejsze w Polsce odmiany mają także bardzo ostry smak i zapach, które mogą ci nie przypaść do gustu. Sama cebula to jednak cenny składnik wielu dań i potraw.



Zobacz także:
Zobacz też:  Branża gastronomiczna. Jak obliczyć ślad węglowy jedzenia?
Archiwum: lipiec 2022

Dodaj komentarz