Wzmocnienie smaku, barwy i zwiększenie trwałości to największe zalety peklowania solanką do mięsa. Ile soli na litr wody dodawać? To zależy m.in. od rodzaju mięsa i metody peklowania. Czytaj dalej i dowiedz się więcej!
Teoretycznie nie ma nic trudnego w przygotowaniu solanki do mięsa. Ile soli na litr wody – to zagadnienie, które spędza sen z powiek wielu domorosłym kucharzom. Każdy chciałby dodać do swoich potraw nieco więcej smaku i soczystości. Sprawdź, na co zwracać uwagę i czego unikać!
Czym jest solanka i dlaczego warto z niej korzystać?
Solanka to po prostu roztwór soli w wodzie. Może zawierać również azotyny sodu i potasu, cukier, kwas askorbinowy i inne dodatki, w zależności od potrzeb i celów. Jest on często stosowany do peklowania różnego rodzaju mięs – wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, dziczyzny czy drobiu. Wiele zapytań dotyczy właśnie solanki do kurczaka. Ile soli na litr wody dodawać? O tym w dalszej części artykułu.
Dzięki solance mięso staje się bardziej soczyste, aromatyczne i ma lepszą teksturę. Przygotowanie solanki to z technicznego punktu widzenia prosta czynność, która znacznie poprawi twoje umiejętności kulinarne. Główną zaletą solanki jest to, że przeciwdziała utracie wody przez mięso podczas gotowania. Dzięki temu mięso staje się soczyste, a jednocześnie zyskuje intensywny smak. Sól działa również jako naturalny konserwant, zapobiegając rozwojowi bakterii.
Solanka do mięsa. Ile soli na litr wody – przykłady
Woda i sól to podstawowe składniki solanek do mięs. Ile łyżek soli na litr wody dosypywać? A może lepszą miarą będzie masa przyprawy? Zdecydowana większość poradników skupia się na liczbie gramów. Ilość soli zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa:
- mięso czerwone, takie jak wołowina lub jagnięcina, wymaga silniejszej solanki. Dla takiego mięsa zalecana jest proporcja 60-100 g soli na litr wody;
- mięso białe, np. indyk, wymaga słabszej solanki. Do peklowania takich mięs najczęściej poleca się dodać 40-60 g soli na litr wody.
Solanka do mięsa – ile łyżek soli na litr wody dodać?
Duża łyżka stołowa to ok. 20 g soli. To naturalnie wartość orientacyjna. Konkretny ciężar sypkiej przyprawy zależy m.in. od kształtu i wielkości używanego sztućca, sposobu nabierania (na płasko lub czubato) itd. Na tej podstawie łatwo oszacować, ile soli na litr wody użyć do przygotowania solanki do mięsa:
- czerwonego – ok. 3-5 łyżek;
- białego – ok. 2-3 łyżki.
Solanka do kurczaka – ile soli na litr wody?
Kwestia najpopularniejszego (i najłatwiej dostępnego) drobiu często powtarza się w zapytaniach czytelników. Tymczasem nie stanowi ona szczególnej kategorii. Już wiesz, jak przygotować solankę do kurczaka, ile soli na litr wody potrzeba – najczęściej polecane ilości to 40-60 g, czyli 2-3 łyżki.
Jednak to nie jedyna informacja, którą warto zapamiętać przed przygotowaniem solanki do mięsa z kurczaka:
- peklowanie kurczaka w solance powinno trwać około 1-2 godziny na każde 500 g mięsa;
- dodaj do solanki kilka łyżek soku z cytryny lub octu, aby nadać mięsu delikatnego kwaskowatego smaku;
- pamiętaj, że po peklowaniu mięsa w solance, przed dalszym użyciem należy je dokładnie opłukać i osuszyć.
Jak peklować mięso w solance?
Peklowanie mięsa w solance to proces, który wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. Poniżej znajduje cały proces, opisany się krok po kroku w najprostszy możliwy sposób:
- Najpierw przygotuj solankę, dodając odpowiednią ilość soli do wody i mieszając, aż sól się rozpuści.
- Umieść mięso w solance, upewniając się, że jest ono całkowicie pokryte.
- Pozostaw mięso w solance na określony czas, zależny od jego rodzaju i wielkości. Pamiętaj, że mięso nie powinno być peklowane zbyt długo, ponieważ może stać się zbyt słone.
- Po zakończeniu peklowania mięso należy dokładnie opłukać i osuszyć.
Zobacz także:
- Solanka do ryb. Ile soli na litr wody?
- Peklowanie na mokro. Ile soli na litr wody do zalewy?
- Ile peklosoli na litr wody – zalewa, nastrzykiwanie
- Ile soli na litr wody do makaronu? Przewodnik kulinarnego mistrza
- Ile soli na litr wody do kiszenia ogórków?
- Ile soli na litr wody do ogórków małosolnych?