Przystawki wigilijne, czyli przekąski, które ostudzą postny apetyt. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i estetyczne, dzięki czemu idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Poznaj nasze propozycje, a wraz z nimi proste przepisy!
Przystawki wigilijne to proste dania, które sprawdzą się zarówno podczas kolacji bożonarodzeniowej, jak i w czasie pozostałych dni świątecznych. To takie potrawy, które możesz przygotować, gdy spodziewasz się wielu gości lub gdy wybierasz się na Święta do bliskich i nie chcesz pojawić się z pustymi rękoma. W roli przekąsek wigilijnych sprawdzą się różne dania o charakterze postnym, którymi można częstować się na zimno pomiędzy głównymi posiłkami. Jednak w tym poradniku przedstawimy ci trzy przepisy, które są idealne na ten szczególny czas. Możesz przygotować każde z tych dań na poszczególne świąteczne dni i zachwycić swoich gości oryginalną kuchnią.
Przystawki wigilijne – sałatki
Sałatki to dania, które królują na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych i domówkach. Nic w tym dziwnego, ponieważ są smaczne i bardzo sycące. Jednak przepis, który za chwilę ci przedstawimy, jest o tyle wyjątkowy, że przygotowane danie świetnie się prezentuje. Oto składniki, które będą potrzebne:
- seler konserwowy – 1 słoik;
- 200 g żółtego sera;
- 3 jaja;
- majonez;
- sól i pieprz;
- makaron duże muszle.
Przygotowanie:
- Seler dokładnie odsącz z wody, najlepiej pozostawiając go na sitku.
- Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Jaja ugotuj i drobno pokrój.
- Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
- Zimne muszle makaronowe nadziewaj przygotowaną wcześniej sałatką z selera, jajek i sera.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Wigilijne przekąski, które zaraz przedstawimy, idealnie nadadzą się do podania z barszczem. Są to paszteciki z kapustą i z grzybami. Możesz jednak zmodyfikować to danie i przygotować paszteciki z pieczarkami i serem. Wystarczy, że zrezygnujesz z kapusty, podwoisz ilość grzybów i dodasz 150 g tartego sera.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki;
- 50 g masła;
- 200 ml mleka;
- 1 jajko i 1 żółtko;
- łyżeczka cukru;
- 25 g świeżych drożdży;
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 350 g kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
- cebula
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
- Kapustę ugotuj do miękkości, a po ugotowaniu odsącz z wody.
- Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie.
- Pieczarki drobno pokrój i podsmaż wraz z cebulą.
- Po upływie kilkunastu minut dodaj ugotowaną i odsączoną kapustę i podsmażaj wraz z pieczarkami jeszcze przez kilka minut.
- Dopraw solą i pieprzem i pozostaw farsz do wystudzenia.
Ciasto:
- Masło rozpuść na wolnym ogniu i pozostaw do wystudzenia.
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, rozczyn drożdżowy, masło i wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Przygotowane ciasto oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Z ciasta wytnij nożem kwadraty (możesz też użyć dużych foremek świątecznych).
- Na środku kwadratów wyłóż łyżkę farszu.
- Kwadraciki „zamknij”, sklejając ze sobą brzegi. Jeśli korzystasz z foremek, wytnij dwa kształty, nałóż farsz na jeden z nich, a następnie drugi kształt na farsz i sklej.
- Paszteciki rozłóż na blasze z papierem do pieczenia.
- Przesmaruj je lekko żółtkiem.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wigilijne przystawki – rolada z łososiem i awokado
Kolejna propozycja to nie tyle potrawa wigilijna, ile klasyczna przekąska do podjadania pomiędzy posiłkami. Sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale na każdej domowej imprezie. Potrzebne będą:
- duże placki tortilli – 2 sztuki;
- dojrzałe awokado – dwie sztuki;
- kanapkowy serek śmietankowy;
- 200 g łososia wędzonego;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Zmiksuj awokado blenderem z solą, pieprzem i serkiem kanapkowym.
- Placek tortilli posmaruj pastą z awokado i umieść na nim plastry łososia.
- Zwiń w rulon i pokrój na małe roladki.
Znasz już 3 przepisy na oryginalne przystawki wigilijne. Ale to nie wszystko, ponieważ w tej roli doskonale sprawdzą się też: ryba po grecku, śledzie po kaszubsku i wszystkie sałatki, które najbardziej lubią twoi najbliżsi.
Zobacz także:
- Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole
- Kluski z makiem wigilijne. Prosty przepis
- Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?
- Śledzie na Wigilię. 5 sprawdzonych przepisów!