Czy rukola jest zdrowa? Co warto wiedzieć na jej temat?

W ostatnim czasie rukola zaczęła zyskiwać coraz większą popularność, zwłaszcza wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Zastanawiasz się, czy rukola jest zdrowa? Czy stanowi źródło cennych wartości odżywczych? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

Czy rukola jest zdrowa? Dzięki dużej zawartości błonnika oraz niskiej kaloryczności zapewnia ona uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę naszych jelit. Znana jest także z działania antynowotworowego, które zawdzięcza antyoksydantom. Natomiast dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii!

Co to jest rukola? Przedstawiamy najważniejsze informacje na jej temat

Rukola to zielone warzywo liściaste. Należy do rodziny kapustowatych, do której zalicza się także gorczycę i kapustę. Znana jest również pod nazwami: rukola sałatkowa i rokietta siewna. Ma pieprzny smak, który staje się bardziej intensywny w miarę dojrzewania liści. Roślina najlepiej rośnie przy chłodnej pogodzie i może być zbierana przez całą wiosnę i jesień. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie.

Liście rukoli są podłużne, z ząbkowanymi brzegami. Mają zielony kolor z białą linią biegnącą przez środek. Kwiaty mają żółty kolor i są ułożone w grona. Rukolę można kupić w postaci świeżej lub konserwowej. Jest dostępna przez cały rok w większości supermarketów.

Można ją spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Często wykorzystuje się ją do sałatek, kanapek, zup, wrapów, pesto, pizzy i dań z makaronu.

Czy rukola jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze?

Rukola jest dobrym źródłem witamin A, C i K, a także folianów i manganu. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą chronić przed uszkodzeniem komórek. Ponadto zawiera związki, które mogą mieć działanie przeciwzapalne. Niektóre badania sugerują, że rukola może również przyczyniać się do poprawy kontroli poziomu cukru we krwi.

Czy rukola jest zdrowa? Tak, zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety. Liście rukoli można stosować w sałatkach, zupach, kanapkach, wrapach i pizzy. Nie tylko poprawi ona smak przyrządzanych przez ciebie potraw, ale także wpłynie pozytywnie na twój organizm!

Zobacz też:  Czy szczypiorek jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tej roślinie!


Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2022

Dodaj komentarz