Ciasteczka owsiane bez cukru

Ciasteczka owsiane bez cukru to zdrowe ciasteczka owsiane z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, bananami, olejem kokosowym oraz suszonymi owocami. Wszystko bez konieczności używania mąki ani cukru. Te ciasteczka są najbardziej prawdziwe z najprawdziwszych ciastek bezcukrowych, bezglutenowych i wegańskich!

Ciastka owsiane stanowią cudowną bazę do kulinarnych eksperymentów. Można z nich zrobić owsiane ciasteczka żurawinowe, czekoladowe z kawałkami czekolady czy dyniowe. Wszystkie zrobione z mąki owsianej.

Ciastka owsiane bez cukru

Niektórzy naprawdę poszukują porządnych, zdrowych ciastek pełnych dobrych składników. Niestety, ale nie można ich kupić. Jedynym rozwiązaniem jest ich własnoręczne zrobienie. Róbmy więc! Ale tak naprawdę. Jeśli mają być bez cukru, chodzi także, żeby nie używać też innych rodzajów „słodzików” – syropu klonowego czy daktylowego, miodu, ksylitolu czy cukru kokosowego. Nieowsianym cukrożercom mówimy kategoryczne NIE! Żadnych więcej cukrów o wysokim indeksie glikemicznym. Wykorzystajmy tylko naturalnie występujące cukry znajdujące się w bananach i suszonych owocach.

Zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru są miękkie. Całkowicie różnią się od np. ciasteczek z kawałkami czekolady lub ciastek cynamonowych. Ciastka owsiane bez cukru są ciągliwe. A to dlatego, że są zrobione m.in. z „jajek lnianych”, a naturalny cukier topi się po upieczeniu. Ciastka są zrobione bez mąki, naturalnie słodzone i są pyszne. Można je jeść na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek, a nawet podjadać w nocy.

Warto przeczytać również: https://twojewrozby.pl/ciastka-z-wrozba

Składniki na ciasteczka owsiane bez cukru

  • Jajka lniane: nadają wegańskiego sznytu ciastkom owsianym. „Jaja” lniane zawierają masę zdrowych tłuszczów. Wystarczą 3 duże jajka lniane. Jak je zrobić? Mielimy siemię lniane, dodajemy wodę i mieszamy. Czekamy aż masa zgęstnieje. Można użyć gałki do lodów, żeby formować kulki. „Jajek” można używać do rożnych przepisów zamiast jajek kurzych. Warto wiedzieć, że „jajka” lniane nie wiążą tak i nie usztywniają masy podczas pieczenia jak robi to jajko. Lniane jajka jednak sprawdzają się doskonale w naleśnikach, pieczywie, ciastkach, babeczkach czy ciasteczkach.
  • Banany: upewnijmy się, że używamy dojrzałych bananów.
  • Olej kokosowy: czym są ciasteczka bez masła?! Ciasteczkami bez masła. Można użyć oleju koksowego o smaku maślanym. Można robić z niego też krówki i wegańskie masło.
  • Owies: ciasteczka są naprawdę bezglutenowe i bezmączne. Używamy tylko płatków owsianych i mąki owsianej, która jest tylko zmielonym owsem. Nie ma tu tradycyjnej mąki pełnoziarnistej ani białej.
  • Mieszanka bakalii: używamy tego, co lubimy. Mogą to być orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, rodzynki i daktyle. Więcej suszonych owoców sprawia, że ciastka owsiane bez cukru są słodsze. Należy się tylko upewnić się, że nie używamy słodzonych suszonych owoców. Można również dodać nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe i suszoną żurawinę – te dodatki też będą pasować do ciastek.
  • Niezbędne produkty do pieczenia: ekstrakt z wanilii, cynamon, soda oczyszczona i sól.
Zobacz też:  Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru – wykonanie

  1. Przygotujemy piekarnik, rozgrzewając go do 180 stopni C. Wykładamy blachę papierem pergaminowym do pieczenia.
  2. Mieszamy stopiony olej kokosowy, wanilię, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy „jajka” lniane i dobrze mieszamy.
  3. Dodajemy płatki owsiane i mąkę owsianą. Mocno mieszamy, ciasto wyjdzie grube, ale nie trzeba się tym przejmować.
  4. Dodajemy mieszankę bakaliową – orzechy i suszone owoce. Mieszamy.
  5. Formujemy ciasteczka. Rozkładamy ciasto na blasze za pomocą gałki do lodów. Spłaszczamy kuchenną szufelką lub szerokim nożem.
  6. Pieczemy przez 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ciasteczkom ostygnąć przez minutę przed przełożeniem. Potem czekamy aż wystygną całkowicie.

Te zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i otwartym pojemniku. Lepiej nie używać zamkniętych, bo będą „łapać wilgoć”. Ciastka można też zamrozić w pojemniku i trzymać do 3 miesięcy. Rozmrażają się przez kilka godzin.

[kkstarratings]

Sprawdź także: https://twojewrozby.pl/

Zobacz także:

Archiwum: kwiecień 2021

Dodaj komentarz