Polskie smaki – co zjesz w Borach Tucholskich?

Bory Tucholskie to wspaniały kompleks leśny, przyciągający i pięknymi widokami, i darami natury. Nie brak tu stawów i rzek, w których żyją różne gatunki ryb. Jak pewnie się domyślasz, to właśnie takie przysmaki pojawiają się w wielu przepisach na lokalne dania. Obok nich królują popularne warzywa: kapusta i ziemniaki. Co można z nich wyczarować? 

Dary natury na talerzu

Jak podkreślają miejscowi, ziemniaki, kapusta i grzyby zajmują bardzo ważne miejsce w lokalnym menu. Kucharze pracujący w miejscowych restauracjach chętnie sięgają też po dziczyznę i owoce leśne. Niektórzy idą o krok dalej. Właściciele Hotelu Hanza Pałac, korzystając z czystego powietrza, swoje dania doprawiają licznymi ziołami z własnego ogrodu. Zdrowa i ekologiczna – tak w skrócie można podsumować kuchnię Borów Tucholskich. A jakie dania cieszą się tu największym powodzeniem?

Kuchnia Borów Tucholskich w pigułce

Lokalne menu to proste potrawy, w których od wieków największe znaczenie mają przysmaki pochodzące z pobliskich lasów. Z jagód i borówek przyrządzano pyszne konfitury, z brzozy – sok, a z grzybów – różnorodne przekąski. Bliskość jezior sprawiła, że w miejscowym menu na dobre zagościły ryby i kaczki, natomiast leśne otoczenie oznaczało łatwy dostęp do dziczyzny. Do dziś te składniki zajmują bardzo ważne miejsce w menu miejscowych. Chętnie też sięgają po nie osoby spędzające urlop w Borach Tucholskich. 

Tradycyjne potrawy, którym trudno się oprzeć

Choć mieszkańcy Borów Tucholskich jadali dania bardzo proste, do dziś cieszą się one bardzo dużym powodzeniem. Zobacz, z jakimi rarytasami możesz się spotkać w trakcie wędrówki po tej części kraju.

Szandar kontra flendze

Szandar to placek ziemniaczany, który – zgodnie z tradycją borowiacką i kaszubską – wypiekany jest w chlebowym piecu. Do przygotowania tego specjału potrzebne są tarte ziemniaki i wędzony boczek, smalec, jajka oraz odrobina soli. Podaje się go z zasmażaną kapustą kiszoną lub z sosami, np. grzybowym. 

Zobacz też:  Jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki

Z takim plackiem konkurują smażone na patelni flendze, powstające z ziemniaków, mąki, jajka, soli i majeranku. Możesz ten przepis poszerzyć o twaróg, który świetnie spisze się w roli farszu.

Szarpak, czyli kapuśniak borowiacki 

Borowiacki kapuśniak, znany też jako szarpak, to kolejne danie, którego musisz spróbować w trakcie pobytu w tej części kraju. W szarpaku znajdziesz i ziemniaki, i kiszoną kapustę, obok których pojawiają się włoszczyzna i boczek. A co z przyprawami? Wystarczy sól, pieprz, cebula, odrobina liścia laurowego i ziela angielskiego.

Kukle 

Czym są kukle? To kaszubski przysmak powstający z resztek ciasta chlebowego oraz jabłek. Wypiekany w piecu i posypywany cukrem pudrem, jest świetnym deserem dla miłośników naturalnych smaków.

Krylki, czyli ziemniaki w mundurkach 

Kuchnia Borów Tucholskich świetnie wykorzystuje potencjał ziemniaków. Znajdziesz je m.in. w popularnych polewkach i zupie zwanej „zagrajem”. Do dziś bardzo popularnym dodatkiem do wielu potraw są krylki, czyli ziemniaki w mundurkach, oraz dukacze, czyli ziemniaki duszone, podawane zazwyczaj z maślanką i jajkiem sadzonym.

Smak lasu, czyli budyń z grzybów i inne rarytasy 

Jak już wiesz, ważną rolę w tradycyjnym jadłospisie zajmują grzyby. Wśród wielu dań z ich udziałem wyróżnia się budyń powstający ze świeżych grzybów, mąki, cebuli, jajek, mleka i bułki tartej. W formie suszonej pojawiają się one z kolei w zupie brzadowej, bazującej na odwodnionych owocach z okolicznych sadów – jabłkach, gruszkach oraz śliwkach.

Szukasz innych pomysłów na regionalne dania z grzybami? Do gustu może przypaść ci kotlet ze świeżych grzybów i jaj, który serwuje się z surówkami i ziemniakami. Leśnym rarytasem są też maślaki, kiszone w tradycyjnych glinianych naczyniach.

Menu Borów Tucholskich to najlepszy dowód na to, że najprostsze dania mogą być najlepsze. Z prostych składników miejscowi kucharze są w stanie wyczarować rarytasy, dzięki którym urlopu spędzonego w tej części kraju szybko nie zapomnisz.

Zobacz też:  Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Dodaj komentarz